Tíz dolog, amit valószínűleg nem tudtál a Linkin Parkról

linkin-park-venture-capital.jpg

A Linkin Park a 2000-es évek egyik legnagyobb zenekarává nőtte ki magát. Zenéjükben a rockot ötvözik a hiphoppal, de újabban az elektronikus zenével is. Több millió albumot adtak el világszerte, és a debütáló Hybrid Theory a Billboard 200-as listáján a második helyet foglalta el, emellett szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című kötetben, de még Grammy-díjra is jelölték. Még sokáig lehetne sorolni az együttes elért sikereit, de nem szaporítanám tovább a szót, íme, tíz érdekes információ a zenekar történetéből!

1. Az énekes, Chester Bennington egy Burger King étteremben dolgozott 1996-ban, mialatt Brad Delson gitáros egy West Hollywood-i szórakozóhelyen, a The Proxyban volt kidobófiú. 

2. A banda egyik első koncertjét Linkin Park néven 2000-ben a Whisky a Go Go nevű helyen adta, szintén West Hollywoodban. Olyan legendás zenekarok indultak el itt, mint a Mötley Crüe, a Guns 'N' Roses vagy a The Doors. Erről a fellépésről még setlist is áll a rendelkezésünkre. 

3. Chester Bennington több filmben is szerepet kapott egy-egy jelenet erejéig: elsőként a 2006-os Crank című alkotásban láthattuk, majd a 2009-es folytatásban is felbukkant. Ezután a 2010-es Fűrész 3D-ben tűnt fel (utóbbi videó csak erős idegzetűeknek ajánlott!), majd a 2012-es Artifact dokumentumfilmben, ami hazánkba nem jutott el. 

4. Mike Shinoda igazi művészlélek: nem elég, hogy ő pingálta a Papercut videoklipjében levő festményt (méghozzá a forgatás előestéjén), ami a zenekar korábbi nevén (Xero) kiadott lemez borítóját ábrázolja, de a Hybrid Theory, valamint a The Rising Tied (Fort Minor-lemez) borítója is az ő kezei közül került ki. Ezeken a dolgokon nincs mit csodálkozni, hiszen Mike a középiskola után grafikai tervezést és illusztrációt tanult. Több általa készített művekből álló kiállítással is büszkélkedhet.

fm_vs_artwall_131-2-e1441653626619.jpg

5. Chester Benningtonra alaposan rájárt a rúd néhány koncerten: a 2001-es Ozzfesten megcsípte egy mérges pók, 2007-es melbourne-i fellépésükön pedig eltörte a jobb csuklóját. A sérülése ellenére is folytatta tovább a koncertet. 

6. Sokan biztosan elgondolkodtak már azon, hogy a Linkin Park vajon honnan kapta a nevét. A Santa Monicában található Lincoln Park volt az ihlet. De hogy lett ebből Linkin Park? A történet roppant érdekes: amikor Mike-ék weboldalt akartak létrehozni a bandának, a lincolnpark.com domain nevet valamilyen oknál fogva nem használhatták fel, ezért cserélték ki Linkin-re. 

7. Chester Benningtont egyszer megkérdezték, hogy mi az általa leginkább kedvelt Linkin Park-szám: a kérdésre a Breaking The Habit volt a válasz, főleg a dalszövege miatt. 

8. Mike Shinodához több nemzet is kapcsolódik: az Amerikai Egyesült Államokban született, és amerikai állampolgár, de japán és orosz felmenői is vannak. Egyes pletykák szerint még magyar gyökerekkel is rendelkezik az együttes rappere. 

9. Brad Delsont többször is megkérdezik az interjúk során, hogy miért hord fejhallgatót koncertek közben. Mindig komolytalan válaszokat ad, ezért Mike Shinodától tudtuk meg az igazságot: a göndör hajú gitáros annak érdekében visel fejhallgatót, hogy ne szenvedjen halláskárosodást. 

10. Chester Benningtonnak volt egy Grey Daze nevű bandája a '90-es években, még a Linkin Park megalakulása előtt. A zenekar grunge-ot játszott, ami abban az időben nagy népszerűségnek örvendett a fiatalok körében, legfőképpen Seattle városában. A Grey Daze Phoenixben indult útjára 1993-ban, és egészen '98-ig működött. Ez idő alatt a temérdek demóik mellett két stúdióalbumot sikerült kiadniuk. Az alábbi videóban egy kis részletet láthatunk egyik fellépésükről, húsz évvel ezelőttről. Chestert szinte csak a hangjáról lehet megismerni, egyébként hosszú, hullámos hajával a Rage Against the Machine-ből ismert Zach de La Rochára emlékeztet.