Tíz dal a Linkin Parktól, amit jó lenne hallani Sopronban

linkin_park_roof_city_houses_band_6114_1920x1080.jpg

Pontosan 25 nap múlva a 25. Telekom VOLT Fesztivál 0. napján tombolhatunk a 2000-es évek egyik, ha nem a legnépszerűbb rockzenekarának, a Linkin Park koncertjén. A kaliforniai csapat még sosem járt Magyarországon, pedig már hosszú évek óta próbálják őket elcsábítani kis hazánkba, de most végre sikerült. A banda első magyarországi fellépése előtt nézzünk meg egy szubjektív top 10-es listát azokból a számaikból, amelyeket mindenképp hallanunk kell élőben!

10. What I've Done

Sokaknál a Linkin Park csak 2003-ig létezik, ami valahol érthető is, hiszen Mike Shinodáék a Metora albummal bezárólag adták ki a legnépszerűbb és legismertebb számaikat. Azt azonban ne feledjük, hogy stílusváltásuk után is jelentettek meg nagyon jó dalokat, még ha nem is a már megszokott nu metalos stílusban. Az egyik ilyen a Minutes To Midnighton levő és még a Transformers első részében is elhangzó What I've Done, ami kétségkívül a 2007-es albumuk egyik legjobb darabja. Szerfelett dallamos és fülbemászó, mellesleg roppant jól szól benne a gitár. Bár több olyan számuk is akad, ami jobban hangzik élőben, mint ez, én viszont mindenképp szeretném hallani Sopronban, mivel ennek révén ismerkedtem meg a bandával. 

9. Papercut

Bár a Papercut koncertverzióját nem annyira csípem, merthogy már hosszú évek óta a Bennington-Shinoda duó közösen énekli a refrént (sőt, inkább csak utóbbi), holott az eredeti, stúdiós változatban Chester látja el ezt a feladatot, ami szerintem valamivel jobban hangzik. Ennek ellenére szívesen tombolnék erre a klasszikusra, hiszen Brad Delsonék parádésan szokták nyomni ennél a számnál (is), és Mike igazi beleéléssel rappeli el két verzéjét. Ez a szerzemény már a Linkin Park-bulik szerves részévé vált, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog lemaradni a setlistről. És akár Shinoda, akár Bennington énekli a refrént, garantáltan nagyot fog szólni. 

8. Breaking The Habit

Egy kifejezetten melodikus, kellemes hangzású zene a Meteoráról, amelyhez annak idején egy nagyszerű, rajzfilmes klip készült. Habár kifejezetten odavagyok Mike Shinoda eszméletlen rapszövegeiért, meg vagyok róla győződve, hogy ebből a dalból ő egyáltalán nem hiányzik. Remélhetőleg ezt is eljátsszák nekünk a VOLT Fesztiválon, mégpedig az alábbi videóban is látható nagyon hatásos, lassú kezdéssel. Érdekesség, hogy a frontember egyszer régen egy interjúban elárulta, hogy neki ez a kedvenc száma. 

7. New Divide

Úgy gondolom, ez az egyik legkiemelkedőbb művük, mióta végleg (?) búcsút mondtak a nu metalnak és a rap metalnak. Ebben a szerzeményben a frontember mellett a lemezlovas az, aki leginkább kiemelendő, de persze a többi tag is dicséretet érdemel, a gitár például itt is fantasztikus. Biztos vagyok benne, hogy ezt a csodás nótát is teli torokból üvölthetjük majd a várva várt soproni koncerten. Nyitányként pont megfelelne, ahogyan a 2011-es moszkvai koncerten is történt. 

6. Faint

Egy újabb gyöngyszem a 2003-as Meteoráról. Vitathatatlanul az egyik legütősebb darab arról az albumról (de valljuk be őszintén: a 13 másodperces Forewordöt és az intsrumentális Sessiont leszámítva melyik nem az?). Az elektronikusabb intro után egy elég energikus gitártéma következik ebben a remekműben, majd Mike szokásos verzéi, és természetesen Chazy refrénje, ami a vége felé ordításba megy át. Ez az ordítás stúdiós verzióban remekül hangzik, élőben még inkább. 

5. Numb

Az együttes jól ismert himnuszát néha a Jay-Z-vel közösen készített verzióban szokták előadni Chesterék, a brooklyni rapper hiányában azonban Mike Shinodára hárul a feladat, hogy elrappelje azokat a bizonyos versszakokat. Én sokkal jobban preferálom az eredeti verziót, mert szerintem ez is olyan dal, amibe nem feltétlenül szükséges hiphopos rész. Remélem, ezt a változatot halljuk majd a magyarországi koncerten (mégiscsak így az igazi), de ha mégsem, akkor se lennék elégedetlen. 

4. One Step Closer

Felettébb rövid, viszont annál hatásosabb szám, mára már igazi klasszikussá és a közönség egyik legnagyobb kedvencévé vált. A refrén felülmúlhatatlan, a gitár, illetve a dob itt is remekül hangzik, meg persze a DJ, Joe Hahn is kitesz magáért. A „Shut up” kezdetű részt okvetlenül ki kell emelnem, az a dal fénypontja. Borítékolható, hogy a One Step Closernél óriási ujjongás és tombolás lesz majd a jubileumi VOLT-on. 

3. In The End

Egy kimondottan fülbemászó nóta, aminek még az előbb tárgyalt dalnál is nagyobb sikere van. A klipjét az MTV annak idején előszeretettel adta, sőt még manapság is találkozom vele, ha kapcsolgatás közben a zenecsatornák felé veszem az irányt. A „But in the end, it doesn't even matter már szállóigévé vált, Mike Shinoda jellegzetes rapszövegét pedig pár hallgatás után kívülről lehet fújni, akárcsak a refrént. Ez az egyik legismertebb muzsika a zenekartól, egy igazi klasszikus - arra, hogy ezt nem fogják eljátszani a VOLT-on, nagyon kicsi az esély. 

2. A Place For My Head

A kedvencem a társaság 2000-ben megjelent debütáló albumáról, a Hybrid Theoryról. Olyan pazar rapet tartalmaz ez a dal, amit egyszerűen lehetetlen leutánozni, a gitárnak a hangja az elején pedig napokig képes bent maradni az ember fejében. Koncerteken az egyik legnépszerűbb szám az A Place For My Head, mind a mai napig óriási ujjongás kíséri. Bár nem olyan közismert, mint a Numb vagy az In The End, mégsem maradhat le a setlistről. Sajnos a dél-amerikai turnén egyáltalán nem játszották ezt a legendás dalt Benningtonék, de reméljük, lesz némi változás, mire Európába érnek.

1. Given Up 

Amikor megtudtam, hogy az a banda, amelyikkel elkezdtem zenét hallgatni, eljön végre kis hazánkba, leírhatatlanul boldog voltam, és egyből arra gondoltam, hogy majd az első sorban üvöltöm, hogy I've given uuuuup. Érdekes, nem ez a favorit, mégis ezt szeretném a legjobban hallani élőben, éspedig Chazy fantasztikus üvöltése, valamint a hihetetlenül kemény gitárhangzás miatt. Tehát, úgy gondolom, ez a Linkin Park legzúzósabb száma, úgyhogy nagyon kár lenne, ha kimaradna az itteni buliról. Elkeserítő, hogy az A Place For My Headhez hasonlóan ez sem volt előadva az idei négy koncert közül egyiken sem, szóval nem valószínű, hogy itthon hallhatjuk ezt a csodálatos művet - hacsak nem változtatnak valamicskét a setlisten Mike-ék, aminek természetesen nagyon örülnék. 

Ha lesz Given Up, ha nem, biztosak lehetünk benne, hogy a Linkin Park egy fergeteges koncertet fog adni Magyarországon. Tény, hogy az új lemez - finoman fogalmazva - nem olyanra sikerült, amilyenre szerettük volna, de emiatt hiba lenne lemondani a VOLT-os fellépésről, hiszen az eddigi koncertek alapján arra lehet következtetni, hogy a One More Lightról 4-5 (maximum 6) tétel fog szerepelni a setlisten, ami mellesleg nagyjából 20-22 dalt fog tartalmazni összesen - a cikkben található nóták közül 8-at garantáltan hallani fogunk. Tehát kár lenne kihagyni egy ilyen lehetőséget csak azért, mert most a banda kiadott egy pocsékabb albumot.